Untitled (Green Figure)
PID
kp7tn68t8j

Untitled (Green Figure)

Door
Peter Rogiers
Collectie
Fotograaf
Cedric Verhelst
Licentie

Over dit kunstwerk

“Green Figure is een van mijn vroegste werken die ik hier toon. Dat werk is geïnspireerd op een schilderij van Jean
Hélion (1904-1987), een Franse kubist en vriend van Alberto Giacometti (1901-1966). Hélion heeft best wel een paar
foute schilderijen gemaakt, maar dat vond ik er net zo mooi aan. En net om te begrijpen waarom dat fout was, heb ik die Green Figure gemaakt.”

“Ik verkies tijdens het modelleren de flexibiliteit en de beweging van klei. Klei staat dichter bij verf dan steen, een materiaal dat heel gestructureerd werken vereist. Door het modelleren in klei ontstaat soms een te geladen,
dramatische vorm die ik bij de definitieve uitwerking ontkracht door de keuze van mijn materiaal. Ik kies bijvoorbeeld voor het kunstmatige karakter van polyester, waardoor een object haast speelgoedachtig aanvoelt. Dat geeft het voor mij meer bestaansrecht als wanneer het ‘een pseudo 19e eeuws beeld zou worden.”
(citaat uit publieksbrochure tentoonstelling Middelheim: https://middelheimmuseum.be/sites/middelheimmuseum/files/Rogiers_NL.pdf)

"(...) we hebben deze existentiële romantiek leren relativeren, maar toch, ik hou van visuele 'explosies' en zoek dan ook naar mogelijkheden dit soort van attitude en tegenwoordig bestaansrecht te geven. Daarom moet het in de eerste plaats ontkracht worden om zo terug opgebouwd te kunnen worden, een collage. Ik gebruik bijvoorbeeld graag kunstmatige kleuren. De kleur versterkt en ontkracht tegelijkertijd het drama, plaatst alles in het ongewisse. De artificiële kleuren maken het werk afstandelijker. Niet alleen de kleur is artificieel, ook de materialen die ik gebruik zijn hoofdzakelijk kunststoffen. Het materiaal is heel belangrijk. Als ik metaal werk, wordt het brons kunstmatig gekleurd of is het gietwerk in aluminium, dat niet die historische beladenheid in zich draagt." (citaat uit een interview doorMenno Meewis in: 'Peter Rogiers, Cultuurcentrum Mechelen, 2008)

Over de kunstenaar

Over de collectie

Untitled (Green Figure)
Beeldnummer
0062392002
Inventarisnummer
BK006866
Untitled (Green Figure)
Beeldnummer
0062392002
Inventarisnummer
BK006866
Untitled (Green Figure)
Beeldnummer
0062392002
Inventarisnummer
BK006866

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Collectie