Rose Family Factory
PID
2f7jr03j0t

Rose Family Factory

Door
Ada Van Hoorebeeke
Collectie
Fotograaf
Cedric Verhelst

Over dit kunstwerk

Ada Van Hoorebeke thematiseert in haar oeuvre het batik-procedé, waarmee ze een uitzonderlijke positie inneemt binnen het kunstenlandschap. In grootschalige installaties neemt ze de techniek, de materialen, sociale en historische achtergrond en het aspect van samenwerking in oogaanschouw. Rose Family Factory is een recente installatie die betrekkelijk compact is, maar alle kernaspecten van haar werk in zich draagt. Hoewel ze regelmatig exposeert in binnen- en buitenland (oa Wiels), is haar werk nog niet vertegenwoordigd in de Vlaamse collecties en zou het een bijzondere aanvulling vormen.
Rose Family Factory verandert bladeren in kleurstof en bessen in confituur. De installatie lijkt op een batikatelier versmolten met een marmeladefabriek. Kleurbaden zijn gemaakt van olievaten die op een kruiwagenonderstel zijn gemonteerd. Industriële transportvaten voor bessenpuree worden gebruikt voor zowel de presentatie als het transport van deze mobiele werkplaats. In de Rose Family Factory wordt textiel geverfd met bladeren van planten die rode vruchten produceren en behoren tot de Rosaceae of rozenfamilie. Dit zijn bijvoorbeeld: bramenbladeren,
aardbei- en frambozenbladeren. Deze bladeren bevatten tannine, wat resulteert in verschillende schakeringen van aardekleuren, variërend van licht oker tot zwart, in combinatie met verschillende beitsen zoals aluin en roest.
De installatie bevat grootschalige batiks tot minuscule stalen met een steeds terugkerend teken dat lijkt op een bloemvorm of een dansende figuur. een editie van zelfgemaakte marmelade met een batikdeksel en alle apparatuur, gereedschappen en materialen om tot productie over te gaan, is deel van de opstelling. ‘Tot productie over gaan’ kan in de vorm van een batikatelier dat open is voor publiek en tegelijkertijd als demonstratie dient voor andere bezoekers.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Rose Family Factory
Beeldnummer
0062394030
Inventarisnummer
BK009316

Andere beelden van dit kunstwerk.

Rose Family Factory
Beeldnummer
0062394030
Inventarisnummer
BK009316
Rose Family Factory
Beeldnummer
0062394030
Inventarisnummer
BK009316

Meer kunstwerken

Periode
Collectie
Locatie