Dit grote en prachtig ingekleurde handschrift is één van de belangrijkste documenten uit de Limburgse geschiedenis.
Twee aartsbisschoppen en zestien bisschoppen van het hof van paus Urbanus V bevestigen op 6 april 1363 dat wie op bepaalde dagen de abdijkerk bezoekt of een schenking doet, minder lang in het vagevuur zou moeten vertoeven. Deze ‘korting’ wordt een aflaat genoemd. Dankzij deze aflaatbrief kwamen steeds meer bedevaarders naar Herkenrode, dat uitgroeide tot een rijk bedevaartsoord.
Bloedende hostie
In de abdijkerk werd namelijk de bloedende hostie bewaard (vandaag in de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt). Die was daar naartoe gebracht in 1317, door een Lummense kapelaan die een stervende bezocht had in Viversel. Onderweg van Viversel naar Herkenrode zag de kapelaan verschillende mirakels gebeuren. Die werden in een jaarlijkse processie herdacht.
Miniatuur en textielzakjes
De oorkonde is in Avignon geschreven, maar de miniatuur werd in Herkenrode gemaakt door een onbekend gebleven miniaturist. De miniatuur stelt de jaarlijkse sacramentsprocessie voor. Naast de abdis stapt een ridder met de Loonse wapenkleuren (de graaf van Loon of zijn vertegenwoordiger) en de priester draagt de monstrans uit 1286 die nog bestaat. Behalve de miniatuur maken ook de textielzakjes die de zegels van de aflaatbrief beschermen, hier een topstuk van.