Ontdek de nieuwe werken in onze beeldbank

Onze digitale beeldbank blijft groeien en tijdens de zomermaanden zijn er enkele opmerkelijke werken bij gekomen. Momenteel vind je op Art in Flanders meer dan 23.000 beelden van meer dan 60 Vlaamse musea en erfgoedinstellingen.

Blijf je graag op de hoogte van onze laatste aanwinsten? Volg ons dan op Facebook en Instagram, daar delen we vaak onze nieuwste beelden en bieden we een kijkje achter de schermen.

 

bron: Mu.ZEE, foto: Cedric Verhelst

Mu.ZEE, meer kunst van de kust

De collectie van Mu.ZEE in Oostende is al lang een vaste waarde op www.artinflanders.be, en deze zomer groeide ze aanzienlijk: van een tiental beelden tot meer dan duizend. Dat betekent dat een groot deel van de kunstcollectie nu digitaal beschikbaar is: met werken van onder andere Constant Permeke, Léon Spilliaert en James Ensor. 

Het nieuwe beeldmateriaal omvat naast bekende schilderijen ook veel schetsen, illustraties en litho’s, maar ook prachtige ontwerpen voor figuratieve behangpapieren van Servranckx en abstract werk van Frits Van den Berge en Pierre Louis Flouquet. Verder zijn er ook heel wat maskers en foto’s opgenomen uit de persoonlijke collectie van Ensor, maar ook sculpturen van Permeke en beelden van enkele hedendaagse werken, onder andere van Panamarenko.

source: meemoo

Tot in de kleinste details: gigapixelbeelden

De beelden op Art in Flanders zijn altijd in hoge resolutie, maar voor sommige projecten is er nog net dat tikkeltje meer nodig. Deze zomer maakten we gigapixelopnames van onder andere de Triptiek van de Zeven Sacramenten van Rogier van der Weyden in Leuven, maar ook van de Madonna met kanunnik Joris van der Paele van Van Eyck en Het laatste Oordeel van Bosch in Brugge.

Deze opnames werden gemaakt voor een tentoonstelling met zeer gedetailleerde reproducties op ware grootte. De opnames kunnen voortaan ook aangevraagd worden voor andere projecten. Gigapixelopnames blijven voorlopig vrij uitzonderlijk, maar dankzij het Topstukkenproject binnen GIVE (Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering), zijn er plannen om nog 25 andere Vlaamse werken op deze manier te digitaliseren.

 

bron: historische huizen Gent, foto: Dominique Provost

Kunst en vliegwerk in het stadhuis van Gent

Het digitaliseren van kunstwerken is niet altijd evident. Zeker niet als het om grote werken gaat, die in de hoogte hangen en zo breed zijn als de hele ruimte. In de trouwkapel in het stadhuis van Gent hangt precies zo’n werk, met een al even imponerende titel: ‘Maria van Bourgondië smeekt om genade voor haar ministers die ten onrechte werden beschuldigd van hoogverraad’.

Om dit schilderij van Karel Wouters helemaal te fotograferen, gebruikte de fotograaf een telescopisch statief die de camera tot op de juiste hoogte kan brengen: het werk is groot, hangt hoog boven de toegangsdeuren, is zo breed als de hele ruimte én reikt tot aan het plafond van de kapel. Ook dit werk is vanaf nu te vinden op Art in Flanders.

bron: MSK Gent, foto: Cedric Verhelst

Schetsen en tekeningen van George Minne

Ook in Gent werd er deze zomer volop gedigitaliseerd. De collectie beelden van het MSK was al uitgebreid, maar wordt nu aangevuld met onder andere een grote reeks van een 600-tal schetsen en tekeningen van George Minne. 

Minne staat vooral bekend om zijn sculpturen, maar in de collectie van het MSK bevinden zich ook heel veel tekeningen en schetsen die niet altijd en allemaal toegankelijk waren voor het grote publiek. Op onze online beeldbank kan je nu dus vrij door deze collectie snuisteren.

Wil je op de hoogte blijven?